Wednesday, July 4, 2012

Resepi Nasi Ayam

bile da berjauhan dgn incik suami..ni la time2 y sesuai utk sy belajar masak..hehehe last week teringin sgt2 nak wt nasi ayam..dgn bantuan cik puan gugle dpt jgk resepi tp sy xikut sgt..sy men campak2 je siappppp!kekekkee

ehh cm xcaye jee sy leh msk nasi ayam..kih33...:) xsbr nak tggu incik suami balik mlysia..nak msk sedap2 utk suami tercinta..heee..

jomm tgk resepi y sy guna.......

memula kte kene rebus ayam dlu keh..sbb air rebusan tu laa y kita nak guna utk wt sup n nasi nnt..

BAHAN-BAHAN
1 ekor ayam [dibersihkan dlu ye ]
air [bajet la utk sup n nasi ]
sedikit garam

*rebus semua bahan2 diatas dlm periuk hingga mendidih..

bila dah mendidih...asingkan ayam dgn air rebusan.

PERAP AYAM
ayam y tlh di rebus td..[ayam sahaja okeh]
*1/2 inci halia
*2 ulas bwg putih
bahan y bertnda * ditumbuk hingga lumat...dah lumat lumurkan pd ayam td.kemudian masukan sekali :
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos BBQ [klo xde,xpyh masuk pun xpe]
1/2 serbuk lada sulah [y ni sy masukan sbb ada kt umah..]
2 sudu madu lebah

okeh da boleh gaulkan ayam smpai rata dan perap selama sejam,duajam or lebih...
bila da ckup masa perap,boleh la goreng smpai nmpak hitam2 ckit..hehehe [jgn rentung sudah la ye..:p]

sementara tunggu ayam diperap,jom kita masak nasi pulak..

NASI AYAM

2 cawan beras[ada y guna basmati..tp sy guna beras cap 1 mlysia je..hahaha sodapp jgk!]

3 cawan air rebusan [ air kena lebih dr beras laa...macam masak beras biasa je]
1 sudu mentega/marjerin or minyak..[tp sy guna mntega]
1 btg kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
3 biji bungan cengkih
3 biji buah pelaga
*2 ulas bwg putih (ditumbuk)
*2 ulas bwg merah (ditumbuk)
*1 inci halia (ditumbuk lumat brsma bawang td)
2 helai daun pandan (disimpul)
2 kiub pati ayam (sy pakai knorr sedappp!)
sedikit pewarna kuning (sy xpenah masukan kunyit sbb mak sy ckp nnt berbau kt nasi)

CARA MEMBUAT :

panaskan mentega di atas api(dapur gas) dlm periuk.bila dah cair,masukan bahan y ditumbuk td(halia+bwg putih+bwg merah),kulit kayu manis,bunga lawang,cengkih,pelaga..goreng hingga garing n naik bau..time ni korang akan bau harum gile laa..hahaaa...bila dah garing masukan air rebusan, kemudian masukan kiub pati ayam,sedikit pewarna kuning dan biarkan ia mendidih kejap..terus tuang ke dalam periuk(rice cooker) y berisi beras td..make sure air mcm biasa ye leh tmbah air biasa klo xckup air rebusan ayam.masukan daun pandan..kemudian terus "on" kan periuk elektrik korang...masak macam biasa..tggu hingga nasi masak...

SUP AYAM


air rebusan ayam (lebihan dr masak nasi td )
1 kiub pati ayam
*1/2 inci halia
*2 ulas bwg putih
*2 bj buah pelaga
*3 bj bunga cengkih & bunga lawang
*1/2 btg kulit kayu manis
bahan2 * sila tmbuk.xlumat pun xpe...
sedikit daun bawang dan daun sup

CARA MEMBUAT :
tumis bahan2 y ditumbuk td hingga garing, kemdian masukan air rebusan ayam.terpulang la nak sup byk ke ckit..masukan kiub pati ayam.biarkan mendidih kejap..[oh sy xmasukan garam,sbb kiub da masin n air rebusan pun da direbus dgn garam kan]. sy tkut masin..hehehehe...bila dah mendidih taburkan dgn daun bawang dan daun sup...siap dihidang.

SOS
3 bj tomato
4 bj cili merah (besar2 tu yekk )
sedikit gula & garam
sedikit air suam.

blend bahan tersebut dan boleh la di hidang..hehehhe

boleh dihias dgn salad,tomato dan timun...

senang kan??? sy da cuba...so korang jgn lupa try yekk..:p
ni je pic y ade..heee taraaaa!!




sekiann...SELAMAT MENCUBA YE...









No comments: