resepi ketam masak lemak cili api versi mama mia...hehe
salam sy nak share resepi ringkas utk sediakan masakan homemade y super sedap airtangan sendiri.. hahaha resepi memikat suami pon boleh....ok jumm~~
bahan-bahan
4 ekor ketam [bersihkan potong dua]
10 biji cili api [xnk pedas kurgkan]*
1 ulas bawang besar*
1 inci kunyit hidup* kunyit serbuk pon bleh
2 batang serai[diketuk]
sekotak santan [sy guna santan kelapa]
*y bertanda sila blend hancur bersama sedikit santan
cara membuatnya:
periuk panaskan atas api@dapur gas anda.
masukan bahan y bertanda* y sudah diblend hancur.
masukan ketam
masukan santan pekat n agak2 kuah jgn terlalu byk agak2 tenggelam ketam je...
kacau atas api sehingga mendidih...time ni korang kne sentiasa kacau if x...nnt dia berketul xcntek....
selepas mendidih ketam pon dh btkr ke wrna MERAH boleh la tutup api n hidangkan!#oke siap....
sekian....terima kasih....:)))
No comments:
Post a Comment